1st Quarter

Quiz 8

1 Which of the following was true of a married woman in the colonial era?
a. She would be sentenced to debtors’ prison incurred by her husband.
b. She could vote as her husband’s proxy in elections.
c. She generally lost control of her property when she married.
d. She had no legal claim on the estate of her deceased husband.
e. Her legal rights over her children were the same as those of her husband.
Answer: C
2. Which of the following colonies required each community of 50 or more families to provide a teacher of reading and writing?
a. Pennsylvania
b. Massachusetts
c. Virginia
d. Maryland
e. Rhode Island
Answer: B
3. For the most part of their early history, the colonies of Maryland Virginia
a. provided a healthy environment for child rearing.
b. contained far more men than women.
c. had harsh for punishing premarital sexual relations.
d. encouraged the formation of stable and long-lasting marriages.
Answer: B
4. The primary beneficiaries of the “headright” system were
a. landowners who paid the passage of indentured servants.
b. widows who acquired new husbands from England.
c. indentured servants who were able to acquire their own land.
d. English ship owners who transported new laborers across the Atlantic.
Answer: A
5. The primary cause of Bacon’s Rebellion was
a. Governor Berkley’s harsh treatment of the Indians.
b. to the refusal of landlords to grant indentured servants their freedom.
c. the poverty and discontent of many single young men unable to acquire land.
d. the persecution of the colonists by King Charles II.
Answer: C
6.African slavery became the prevalent form of labor in the 1680's when
a. planters were no longer able to rely on white indentured servants as a labor force.
b. the first captives were brought from Africa to the New World.
c. blacks could be brought to the New World in safer and healthier conditions.
d. the once-clear legal difference between a servant and a slave began to be buried.
Answer: A
7. The culture that developed among the slaves in the English colonies of North America was
a. derived primarily from that of the white masters.
b. based mainly on the traditions of Southern Africa.
c. a combination between several African and American cultures.
d. originally developed in the West Indies and spread northward.
Answer: C

9. Puritan lawmakers in New England prevented married women from having property rights because
a. they believed that property should be held by towns, not private citizens.
b. they feared that too much property would fall into the control of the numerous widows.
c. they feared that separate property rights for women would undercut the unity of married couples.
d. The Bible clearly prevented women from owning property.
Answer: C
10. In New England, elementary education
a. had to be provided by any town with more than 50 families.
b. failed to provide even basic literacy for most citizens.
c. was less widespread than even in the South.
d. for oriented to preparing students to enter college.
Answer: A

Approximate Student Minutes Needed to Complete: 
30 minutes
Approximate Teacher Minutes Needed to Complete: 
2 minutes
Total Points Possible: 
10 points possible
Minimum Points Required: 
6 points required for credit
Credit Type: 
required activity

UNIT THREE: COLONIAL NORTH AMERICA, 1690-1754

Population growth and immigration
Transatlantic trade and the growth of seaports
The eighteenth-century back country
Growth of plantation economies and slave societies
The Enlightenment and the Great Awakening
Colonial governments and imperial policy in British North America

SOURCES:
http://www.earlyamerica.com/
http://www.fordham.edu/halsall/mod/modsbook07.html
http://www.pbs.org/wnet/colonialhouse/history/index.html
School AP textbook

Essay #2

ESSAY:. You are advised to spend 5 minutes planning and 30 minutes writing your answer. Cite relevant historical evidence in support of your generalizations and present your arguments clearly and logically.

*Analyze the differences between the Spanish settlements in Southwest and the English colonies in New England in the seventeenth century in terms of TWO of the following:
Politics
Religion
Economic development

Approximate Student Minutes Needed to Complete: 
40 minutes
Approximate Teacher Minutes Needed to Complete: 
6 minutes
Total Points Possible: 
20 points possible
Minimum Points Required: 
13 points required for credit
Credit Type: 
required activity

Quiz 7

QUIZ #7 (10 POINTS)

1._____The Indian people who first encountered the Pilgrim colonists in New England were the
a. Iroquois
b. Wampanoags
c. Narragansetts
d. Hurons
Answer: B
2.____The Puritan missionary efforts to convert Indians to Christianity were
a. . weak and mostly unsuccessful.
b. initially successful, but undermined by constant warfare.
c. similar to the evangelistic of the Catholic Spanish and French.
d developed only after the Indians were defeated and confined to reservations.
Answers: A
3.____King Phillip’s war represented
a. the first serious military conflict between New England colonists and the English king.
b. an example of the disastrous division among the Wampanoag, the Narragansetts, and Pequots.
c. the last major Indian effort to halt New Englanders’ encroachment on their lands.
d. a relatively minor conflict in terms of actual fighting and casualties.
Answer: C
4.____The primary value of the New England Confederation lay in
a. a restoring harmony between Rhode Island and the other New England colonies.
b. promoting better relations between New England colonists and their Indian neighbors.
c. providing the first small step on the road to intercolonial cooperation.
d. defending the colonial rights against increasing pressure from the English monarchy.
Answer: C
5._____The event that sparked the end of the Dominion of New England was
a. King Phillip’s War.
b. the revocation of the Massachusetts Bay Colony’s charter.
c. Governor Andros’s harsh attacks on colonial liberties.
d. the Glorious Revolution in England.
Answer: D
6._____The Dutch colony of New Netherland
a. was harshly and undemocratically governed.
b. contained little ethnic diversity.
c. was developed as a haven for Dutch Calvinists.
d. enjoyed prosperity and peace under the policies of the Dutch West India Company
Answer: A
7._____The short-lived colony conquered by the New Netherland Dutch in 1655 was
a. New Jersey
b. New France
c. New York
d. New Sweden
Answer: D
8._____William Penn’s colony of Pennsylvania
a. sought settlers primarily from England and Scotland.
b. experienced continuing warfare with neighboring Indian tribes.
c. made no provisions for military defense against enemies.
d. set up the Quaker religion as its tax supported established church.
Answer: C
9_____Beside Pennsylvania, Quakers were also heavily involved in the early settlement of both
a. New Jersey and New York
b. New Jersey and Delaware
c. New Netherland and New York
d. New York and Delaware
Answer: B
10.____The middle colonies of New York, New Jersey, Pennsylvania and Delaware
a. depended almost entirely on industry rather than agriculture for their prosperity.
b. all had powerful established churches that suppressed religious dissenters.
c. relied heavily on slave labor in agriculture.
d. had more ethnic diversity than either New England or the southern colonies.
Answer: D

Approximate Student Minutes Needed to Complete: 
20 minutes
Approximate Teacher Minutes Needed to Complete: 
2 minutes
Total Points Possible: 
10 points possible
Minimum Points Required: 
6 points required for credit
Credit Type: 
required activity

Quiz 6

QUIZ #6 (10 POINTS)
TRUE/FALSE

1._____ Dutch New Netherlands was conquered in 1664 by England.
Answer: True
2.______William Penn originally intended his Pennsylvania Colony to be exclusively a refuge for his fellow Quakers.
Answer: False
3.______William Penn’s benevolent Indian policies were supported by non-Quaker immigrants to Pennsylvania.
Answer: False
4.______The Middle Colonies broad fertile river valleys enabled them to develop a richer agricultural economy than that of New England.
Answer: True
5.______The Middle Colonies were characterized by tightly knit, ethically homogeneous communities that share a common sense of religious purpose.
Answer: False

MULTIPLE CHOICE:

6. The Puritans all believed strongly that
a. they should separate completely from the Church of England.
b. only elect of “visible saints” should be members of the church.
c. human beings were fundamentally good and capable of working out their own
salvation.
d. Kings of Henry VIII and James I had sufficiently reformed the Church of England.
Answer: B
7. Compared with Plymouth Colony, the Massachusetts Bay Colony was
a. dedicated to complete separation from the Church of England.
b. afflicted with corrupt and incompetent leaders.
c. more focused on religious rather than political liberty.
d. larger and more prosperous economically.
Answer: D
8. One reason that the Massachusetts Bay Colony was not a true democracy
a. only church members could vote for governor of the General Court.
b. political offices were dominated by the clergy.
c. people were not permitted to discuss issues freely in their own towns.
d. the governor and his assistants were appointed rather than elected.
Answer: A
9.____The most distinctive feature of the Rhode Island colony was
a. it enjoyed the most complete religious freedom of all the English colonies.
b. it secured an official charter from England.
c. it contained a high proportion of well-educated and well-off colonists.
d. it had a strong common sense of religious purpose.
Answer: A

Approximate Student Minutes Needed to Complete: 
25 minutes
Approximate Teacher Minutes Needed to Complete: 
2 minutes
Total Points Possible: 
9 points possible
Minimum Points Required: 
5 points required for credit
Credit Type: 
required activity

Quiz 5

QUIZ #5 (10 Points)

TRUE/FALSE

1. -------The Puritans believed that the Church of England because it did not restrict its membership to “visible saints” who had experienced conversion.
Answer: True
2. -------All Puritans wanted to break away from the Church of England and to establish a new purified church.
Answer: False
3.______The large Separatist Plymouth Colony strongly influenced Puritan Massachusetts Bay.
Answer: False
4._______Massachusetts Bay restricted the vote for elections to the General Court to adult male members of the Congregational Church.
Answer: True
5.______Roger Williams and Anne Hutchinson were both banished for organizing political rebellions against the Massachusetts Bay authorities.
Answer: False
6._______Rhode Island was the most religiously and politically tolerant of the New England colonies.
Answer: A
7.______The Wampanoag people of New England initially befriended the English colonists.
Answer: True
8._______Edmond Andros’s autocratic Dominion of New England was overthrown in connection with the glorious revolution of England.
Answer: True
9._______King Phillip’s War enabled New England Native American to recover their numbers and morale.
Answer: B
10.______New York became the most democratic and economically equal of the Middle Colonies.
Answer: False

Approximate Student Minutes Needed to Complete: 
20 minutes
Approximate Teacher Minutes Needed to Complete: 
3 minutes
Total Points Possible: 
10 points possible
Minimum Points Required: 
6 points required for credit
Credit Type: 
required activity

Quiz 4

QUIZ 4 (12 POINTS)

TRUE/FALSE
1.______Among the English citizens most interested in colonization were unemployed yeomen and the younger sons of the gentry.
Answer: True
2.______Originally the purpose of the joint-stock Virginia Company was to provide for the well-being of the freeborn English settlers in the colony.
Answer: False
3.______The defeat of Powhatan Indian forces in Virginia was achieved partly by Lord De la Warrs use of brutal “Irish tactics”.
Answer: True
4.______John Rolfe enabled the Virginia Colony to survive by introducing African slave labor in 1619.
Answer: False
5 The Maryland colony was founded to establish a religious refuge for persecuted English Quakers.
Answer: False
6.______From the time of its founding, South Carolina had close economic ties with the British West Indies.
Answer: True
7.______The principal export crop of the Carolinas in the early 1700's was wheat. Answer: False
8.______South Carolina prospered partly by selling African slaves in the West Indies.
Answer: False
9._____South Carolina prospered partly by selling African slaves in the West Indies.
Answer: False
10._____Compared with its neighbors in Virginia and South Carolina, North Carolina was more democratic and individualistic in social outlook.
Answer: True
11.______Britain valued the Georgia colony primarily as a rich source of gold and timber.
Answer: False
12.______All the southern colonies eventually came to rely on staple-crop

Approximate Student Minutes Needed to Complete: 
20 minutes
Approximate Teacher Minutes Needed to Complete: 
3 minutes
Total Points Possible: 
12 points possible
Minimum Points Required: 
7 points required for credit
Credit Type: 
required activity

Quiz 3

QUIZ #2 (10 points)

1. After the Act of Toleration in 1649, Maryland provided religious freedom for
a. Jews.
b. atheists.
c. Protestants and Catholics.
d. those who denied the divinity of Jesus.
Answer: C
2. The primary reason that no new colonies were founded between 1630 and 1670 was
a. the severe economic conditions in Virginia and Maryland.
b. the Civil War in England.
c. the continuous naval conflicts between Spain and England that disrupted sea-lanes.
d. The English kings increasing hostility to colonial ventures.
Answer: B
3. The early conflicts between English settlers and the Indians near Jamestown laid the basis for
a. the intermarriage between white settlers and Indians.
b. the incorporation of Indians into the “melting pot” of American culture.
c. the forced separation of the Indians into the separate territories of the “reservation system”.
the forced separation of the Indians into the separate territories of the "reservation system".
1.Answer: C
4. The labor system of the British West Indies relied almost entirely on
a. the importance of African slaves.
b. the indentured white servants.
c. the encomienda system.
d. the temporary hired labor from the mainland colonies.
Answer: A
5. After the defeat of the coastal Tuscarora and Yamasee Indians by North Carolinians in 1711-1715
a. there were almost no Indians left east of the Mississippi River.
b. the remaining southeastern Indians tribes formed an alliance to wage warfare against the whites.
c. the powerful Creeks, Cherokees and Iroquois remained in the Appalachian Mountains as a barrier against the white settlement.
d. the remaining coastal Indians migrated to the West Indies
Answer: C.
6. Most of the early white settlers in North Carolina were
a. religious dissenters and poor whites fleeing aristocratic Virginia.
b. wealthy planters from the West Indies.
c. the younger, ambitious sons of English gentry.
d. ex-convicts and debtors released from English prisons.
Answer: A
7. The high-minded philanthropists who founded the Georgia colony were especially interested in the cause of
a. a woman’s rights and labor reform.
b. temperance and opposition to war.
c. prison reform and avoiding slavery.
d. religious and political freedom.
Answer: C

TRUE/FALSE

8. _____Protestant England’s colonial ambitions were fueled by its religious rivalry with Catholic Spain.
Answer: True
9._____The earliest colonization efforts experienced surprising success.
Answer: False
10____ The defeat of the Spanish Armada was important to North American because it enabled England to conquer Spain’s New World empire.
Answer: False

Approximate Student Minutes Needed to Complete: 
30 minutes
Approximate Teacher Minutes Needed to Complete: 
3 minutes
Total Points Possible: 
10 points possible
Minimum Points Required: 
6 points required for credit
Credit Type: 
required activity

Quiz 2

Quiz #1 (10 points)

1. The first settlement ordered by Columbus to be built in the former Dominican Republic was
a. Hispaniola
b. Isabella
c. Tordesillas
d. Castellanos
answer: B
2. Jamestown was the first political establishment in the New World, its primary purpose was that
a. it was safe from Indians.
b. it appeared to have fertile land to grow crops.
c. it was well thought out and necessary to colonization.
d. it already had forts built for protection.
Answer: C
3. After decades of religious turmoil, Protestantism finally gained permanent dominance in England after succession to the throne of
a. King Edward the VI
b. Queen Mary I
c. Queen Elizabeth I
d. King James I
Answer: C
4. Imperial England and English soldiers developed a contemptuous attitude toward “natives”
partly through their colonizing experiences in
a. Canada
b. Spain
c. England
d. Ireland
Answer: D
5. England’s victory over the Spanish Armada gave it
a. control over Spanish colonies in the New World.
b. dominance over the Atlantic Ocean and a vibrant sense of nationalism.
c. a stable social order and economy.
d. affective control over the African slave states.
Answer: B
6. At the time of the first colonization efforts, England
a. was struggling under the political domination of Spain.
b. was enjoying a period of social and economic stability.
c. was undergoing rapid economic and social transformations.
d. was undergoing sharp political conflicts between advocates of Republicanism and
the monarchy of Queen Elizabeth I.
Answer: C
7. Many of the Puritan settlers of America were
a. displaced sailors from Liverpool or Bath.
b. merchants and shopkeepers from the midlands.
c. urban laborers from Glasgow and Edinburgh.
d. uprooted sheep farmers from eastern and western England.
Answer: D
8. England’s first colony at Jamestown
a. was an immediate economic success.
b. was saved from failure by the leadership of John Smith and by John Rolfe’s introduction of tobacco.
c. enjoyed the strong and continual support of King James I.
d.. depended on the introduction of African slave labor for its survivor.
Answer: B
9. Representative government was first introduced to America in the colony of
a. Virginia
b. Maryland
c. North Carolina
d. Georgia
Answer: A

10. One important difference between the founding of Virginia and Maryland colonies was that
a. Virginia colonists were willing to come only if they could acquire their own land, while Maryland colonists labored for their landlords.
b. Virginia depended mainly on its tobacco economy, while Maryland cultivated their rice cultivation.
c. Virginia depended on African slave labor, while Maryland relied mainly on indentured servants.
d. Virginia was founded mainly as an economic venture, while Maryland was intended primarily to secure religious freedom for persecuted Catholics.
Answer: D

Approximate Student Minutes Needed to Complete: 
20 minutes
Approximate Teacher Minutes Needed to Complete: 
2 minutes
Total Points Possible: 
10 points possible
Minimum Points Required: 
5 points required for credit
Credit Type: 
required activity

UNIT TWO: COLONIAL NORTH AMERICA, 1690-1754

UNIT TWO: COLONIAL NORTH AMERICA, 1690-1754
Early inhabitants of the Americas
American Indian empires in Mesoamerica, the Southwest, and the Mississippi Valley
American Indian cultures of North America at the time of European contact

ESSAY #1

ESSAY:

Religion was very important in pre-Columbian Americas. Explain in 200 to 300 words how religion in this area compared to the growth of Christianity.

Approximate Student Minutes Needed to Complete: 
20 minutes
Approximate Teacher Minutes Needed to Complete: 
5 minutes
Total Points Possible: 
20 points possible
Minimum Points Required: 
13 points required for credit
Credit Type: 
required activity

Quiz 1

QUIZZES: There will be one on each of the above sub topics: (each worth 2 pts)

1. Before 1492, many American Indian cultures were strongly influenced by the
a. spread of corn cultivation

b. ravages of smallpox epidemics
c. invention of the spoked wheel
d. domestication of horses
answer: A
2.The Mayans contributed much to present day culture. Some were
a. solar calendar
b. proof of seismic activity
c. Christianity
d. astronomy and agriculture
answer: D
3. The zenith of the Mayan revolution was around
a. 1200-1400 AD
b. 100-400 BC
c. 200-500 AD
d.. 800-1200 AD
4. The Aztecs invaded around 12th century AD and brought what type of government
a. monarchy
b. feudalism
c. democracy
d. oligarchy
answer: B
5. The Inca civilization originated in
a. Central South America
b. Mexico
c. west coast of South America
d. Northwest corner of South America
answer: C

Approximate Student Minutes Needed to Complete: 
20 minutes
Approximate Teacher Minutes Needed to Complete: 
2 minutes
Total Points Possible: 
10 points possible
Minimum Points Required: 
5 points required for credit
Credit Type: 
required activity

AP US PRECOLUMBIAN SOCIETIES

UNIT ONE: PRE-COLUMBIAN SOCIETIES: 20% of test
Early inhabitants of the Americas
American Indian empires in Mesoamerica, the Southwest, and the Mississippi Valley
American Indian cultures of North America at the time of European contact

SOURCES:
http://www.geocities.com/historymech/rewpcamer.html
http://www.newadvent.org/cathen/01416a.htm
http://www.mnsu.edu/museum/prehistory/latinamerica/south/satable.html

If you can get ahold of the one of the following books, they will be a great asset:
AMERICAN PAGEANT by Thomas Bailey, Houghton Mifflin
Or
your own schools AP book

QUARTER ONE RESOURCES

If you can get ahold of the one of the following books, they will be a great asset:
AMERICAN PAGEANT by Thomas Bailey, Houghton Mifflin
Or
your own schools AP book
OTHER SOURCES:
KEY HISTORY LINKS THAT WILL HELP:
AP History Links

1. Murray High AP National and Murray High pass rate and much more
2. Mrs. Ruland's AP Great site for essay writing tips and links, web quests, sample writing
3. American Pageant Chapter tests- Tests for each chapter in the American Pageant text
4. Bishop Verot High AP Provides good overview of AP test and program and sources
5. Orange High AP Interesting link to the cost of war in Iraq
6. Alexander Hamilton High Ap Links to U.S. History web sites
7. PBS Has great information on numerous U.S. history topics
8. Utah Education Network Great links to historical sites
9. Teacher OZ Best links to numerous historical topics
10. Documents This website provides some interactive use of important American documents. Be sure to look at the list of the top 100 and scroll your mouse over the image of each document to make it move.
11. American Rhetoric The best thing about this website is the option to the right hand side, the "movie speeches". Spend some time playing with them and you will be amazed. Also, you can right click on the links and save the speeches and film clips to your pc.
12. Ease History This is a brand new (4 month old) website produced by the University of Michigan. It is all interactive and all video of the 20th century. You will need flash and java to really make this one work, but it is well worth it...major information overload.
13. Library of Congress This is the Library of Congress website. The best part of this website is the American Memory Project (it is a link on the top, underneath a picture of Jackie Robinson). This website is 100% primary source documents from American history.
14. People's History by Howard Zinn This link is a summary of some of Howard Zinn's chapters. This link will be used for our discussion on Columbus.
15. More on Howard Zinn This is an optional ink for the Columbus project.
16. Digital History Great link for information on any historical topic and primary sources.
17. American Chronology Time lines from various periods in U.S. history.
18. Interactive Time line on Progressive Reform Issues Interactive Time line on social issues from Reconstruction to present.
19. Gilded Age Time line Provides information on year and topic.
20. More Time lines Great for missing notes on a subject or review.
21. American Pageant Chapter Notes Chapter notes for American Pageant
22.

Spark Notes Great source of notes for missed work or clarification. Scroll down to appropriate topic.
23. APUSH Notes Another great link to chapter notes on the American Pageant book.
24. Salem Witch Trails Don't be fooled by the title. This link provides definition to AP terms .
25. Editorial Cartoons Political Cartoons
26. Historical Political Cartoons Democracy in America Link to the book is at the bottom of this web page.
27. Study Guides Great tips on reading, note taking, testing, etc.
28. American Nation Great way to take practice quiz on each unit
29. Jefferson vs Hamilton Interactive web on viewpoints of two men
30. History teacher Practice quiz on each Unit
31. Chaffey High AP Great links to other sources, practice tests, essay questions, Howard Zinn book, great essay rubric- Connection temperamental
32. Dublin High AP Back-up for terms, review notes for each unit- Connection temperamental

AP US Overview

COURSE: AP UNITED STATES HISTORY
INSTRUCTOR: JILL BARRACLOUGH
EMAIL:jill.barraclough@ehs.uen.org

INTRODUCTION: This is a detailed course in American History. It is meant to give you college credit and therefore must be treated as a college course. There will be lots of writing to prepare you for the AP test in May. You may send all DBQ's and Essays to me online. For each section there will be online quizzes and at least one essay or DBQ.

Use the collegeboard.com website to help you with pretests and what to expect on the AP test.

NOTE: THIS IS AN AP COURSE AND THE FIRST FEW UNITS ARE EASY, AS YOU PROGRESS THROUGHOUT THE COURSE, THEY WILL BECOME MORE DIFFICULT.

THE AP TEST FOR THIS COURSE IS THE FIRST OF MAY, SO ALL UNITS MUST DONE AND GRADED BEFORE THAT DATE.

LIST OF TOPICS: (These topics are assigned by the College Board).

1. Pre-Columbian Societies
2. Transatlantic Encounters and Colonial Beginnings, 1492-1690
3. Colonial North American, 1690-1754
4. The American Revolutionary Era, 1754-1789
5. The Early Republic, 1789-1815
6. Transformation of the Economy and Society in Antebellum America
7. The Transformation of Politics in Antebellum America
8. Religion, Reform, and Renaissance in Antebellum America
9. Territorial Expansion and Manifest Destiny
10. The Crisis of the Union
11. Civil War

AP US Overview

INTRODUCTION: This is a detailed course in American History. It is meant to give you college credit and therefore must be treated as a college course. There will be lots of writing to prepare you for the AP test in May. You may send all essays and DBQ's to me online . For each section there will be online quizzes and at least one essay or DBQ.

Use the collegeboard.com website to help you with pretests and what to expect on the AP test.

NOTE: THIS IS AN AP COURSE AND THE FIRST FEW UNITS ARE EASY, AS YOU PROGRESS THROUGHOUT THE COURSE, THEY WILL BECOME MORE DIFFICULT.

THE AP TEST FOR THIS COURSE IS THE FIRST OF MAY, SO ALL UNITS MUST DONE AND GRADED BEFORE THAT DATE.

04.03.07 Assignment One Hundred Twenty Nine

Assignment One Hundred Twenty Nine: Read the articles and watch the video clips from the link below:

Then write your opinion about them - only a few paragraphs about each is fine.

02.3.1 Meals with the Food Guide System Assignment (F&N2)

Using the Food Guide System and the MyPyramid website, create a balanced meal and then make this meal for your family. You will need to plan the meal and then prepare it.

Then you need to use the Calories website to put the individual foods in that were part of your meal to determine how many calories your meal had for one person.

You will then need to send the teacher a description of your meal and then the list of each food item with how many calories that food has along with the total calories for the entire meal.

These are the things you will be graded on.
1. Planning the meal following the Food Guide System and the MyPyramid website.
2. Preparing the meal.
3. Send your teacher a copy of the meal prepared through the submission area along with a calorie breakdown indicating how many calories each food item has along with the total calories for the entire meal through the submission area.

Scoring Method: 
teacher-scored
Approximate Student Minutes Needed to Complete: 
180 minutes
Approximate Teacher Minutes Needed to Complete: 
5 minutes
Total Points Possible: 
40 points possible
Credit Type: 
required activity

02.3 Meals with the Food Guide System (F&N2)

You've received a lot of information in lesson 2.2 about the new Food Guide System. Feel free to review any of the materials as you complete the assignment. You will need a basic understanding of the New Food Guide System or MyPyramid in order to complete the assignment.

Syndicate content